Порошенко закликав Зеленського повернути Смолію заяву про відставку

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Порошенко закликав Зеленського повернути Смолію заяву про відставку

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України

Пʼятий президент України та чинний народний депутат Петро Порошенко закликав президента Володимира Зеленського відкликати проєкт постанови про звільнення глави Нацбанку Якова Смолія. Про це він заявив на брифінгу.

«Президент вичавив з голови Нацбанку заяву і, за нашою інформацією, намагається подати її до Верховної Ради. Напряму звертаємось до Володимира Олександровича: відкличте заяву, поверніть її Смолію без розгляду», — зазначив Порошенко.

За його словами, вимога до Смолія написати заяву прозвучала наступного дня після отримання траншу Світового банку, через тиждень після отримання першого траншу МВФ і за тиждень після першого траншу макрофінансової допомоги з ЄС.

Він також звернувся до Смолія: «Якове Васильовичу, відкличте заяву. Зараз той час, коли актуально Never give up — ніколи не здаватись. Після вчорашнього судилища маю право звернутися з таким закликом до вас».

  • 1 липня очільник НБУ Яків Смолій написав заяву про відставку. Причиною він вказав «систематичний політичний тиск».
  • В Офісі президента заявили, що незалежність Нацбанку залишається пріоритетом для влади, про що неодноразово говорив Володимир Зеленський. Там зазначили, що дискусії щодо діяльності НБУ не повинні мати «політичного забарвлення», яке негативно позначиться на незалежності Нацбанку.
  • 2 липня президент Володимир Зеленський вже зареєстрував проєкт постанови про звільнення Якова Смолія з посади глави Національного банку України.