Співголови місії Європарламенту застерегли Зеленського від політпереслідувань опонентів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Співголови Моніторингової місії Європарламенту Олександр Кваснєвський (експрезидент Польщі) і Пет Кокс (експрезидент Європарламенту) зробили спільну заяву, в якій застерегли президента Володимира Зеленського від політичних переслідувань опонентів.

Свою заяву вони зробили в день суду над пʼятим президентом України Петром Порошенком, який є підозрюваним у справі про призначення Сергія Семочка першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки.

«Інформація, якою ми наразі володіємо, свідчить про тривожний початок сповзання у демократичних стандартах, про крок назад, який може перерости в ревізію досягнень Майдану. Політична боротьба є всюди, але відбувається вона під час виборів, а в парламенті — під час дебатів. Саме вони, а не суди, є аренами для боротьби з політичними суперниками. Наближення місцевих виборів лише посилює нашу стурбованість», — йдеться в заяві.

Кокс і Кваснєвський вважають, що судові переслідування можуть нашкодити демократії та верховенству права в Україні. «Європейська доля України не досягається ревізіоністськими кроками назад [...]. Мовчання за таких обставин може сприйматися як згода, і ми не можемо мовчати», — наголошується в заяві.