Комітет Ради ухвалив членів комісії, яка обиратиме нового керівника САП. Частина з них не відповідає вимогам закону

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Комітет з правоохоронної діяльності обрав членів конкурсної комісії для вибору нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Про це повідомила депутатка «Голосу», член комітету Олександра Устінова у Facebook.

Обрали:

  • Дмитра Журавльова;
  • Віталія Куца;
  • Андрія Мелешевича;
  • В’ячеслава Навроцького;
  • Богдана Романюка;
  • Євгена Соболя;
  • Ларису Удалову.

За її словами, більшість членів повʼязана із МВС і не має досвіду боротьби з корупцією, «що є прямою вимогою закону».

У «Центрі протидії корупції» повідомили, що 4 з 7 обраних членів не відповідають нормі закону.

Наприклад, Дмитро Журавльов не міг обґрунтувати свій антикорупційний досвід і вказував, що такий досвід полягає в балотуванні у раду громадського контролю НАБУ, роботі над методикою оцінки ефективності діяльності НАБУ та над законом «Про Вищий антикорупційний суд». При цьому, у чому конкретно полягала робота та який мала результат, не пояснив.

Дружина Віталія Куца вказала, що проживає у селі Чайки, але не вказала жодної нерухомості за цією адресою.

«Хоча, за даними державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Куц став власником квартири у с. Чайки ще у грудні 2015 року», — пояснили у ЦПК.

У Центрі протидії корупції наголошують, що Богдан Романюк повʼязаний із МВС: протягом 1977—1994 років він обіймав керівні посади в центральному апараті МВС України.

«Ларису Удалову просував депутат від ОПзЖ Григорій Мамка, якого пов’язують з міністром Аваковим. Пані Удалова була науковим керівником у Мамки, який захистив з її допомогою кандидатську та докторську дисертацію. На запитання членів комітету щодо корупції в академії МВС, Удалова відповіла, що в академії відсутня корупція», — зазначили у ЦПК.

  • 26 травня генпрокурор Ірина Венедіктова звинуватила САП у неналежній роботі та пообіцяла на це відреагувати. Вона дорікала відомству і Холодницькому в незавершенні низки резонансних справ. Згодом САП відповіла на звинувачення, пояснивши, що всі справи їй дісталися у спадок від дореформеної ГПУ.
  • Кадрова комісія Офісу генерального прокурора відкрила дисциплінарне провадження щодо Холодницького. Провадження ініціювала Венедіктова.