«Слуги народу» запропонували своїх кандидатів у комісію, яка обиратиме наступника голови САП Холодницького

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Слуги народу» запропонували своїх кандидатів у комісію, яка обиратиме наступника голови САП Холодницького

Соколовська Інна / УНІАН

Фракція «Слуга народу» запропонувала своїх кандидатів до складу конкурсної комісії з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) — наступника Назара Холодницького. Раніше своїх кандидатів у комісію запропонувала Рада прокурорів.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

«Слуга народу» подала таких кандидатів:

  • Олександр Гладун — начальник відділу науково-методичного забезпечення участі прокурорів у кримінальному провадженні Національної академії прокуратури, радник першого заступника голови Верховної Ради Руслана Стефанчука;
  • Олексій Дрозд — начальник відділу докторантури та ад’юнктури Національної академії внутрішніх справ;
  • Віталій Куц — проректор з наукової роботи Національної академії прокуратури;
  • Лариса Удалова — директор Інституту післядипломної освіти МВС та начальник кафедри Кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ.

У листопаді 2020 року закінчується 5-річний термін, на який призначали керівника САП Назара Холодницького. Конкурсна комісія з відбору нового керівника складається з 11 осіб: 7 делегованих Верховною Радою та 4 представників Ради прокурорів. Закон забороняє бути в комісії держслужбовцям, особам які обіймають політичні посади, депутатам і членам партій, військовим і правоохоронцям.

Рада прокурорів обрала таких представників:

  • Роман Куйбіда — заступник голови правління ГО «Центр політико-правових реформ», член Громадської ради доброчесності;
  • Нона Цоцорія — міжнародна консультантка з оцінки та реалізації проєктів з прав людини, боротьби з корупцією, верховенства права, колишня суддя Європейського суду з прав людини;
  • Драго Кос — керуючий партнер у компанії RUR у сферах корпоративної доброчесності, запобігання корупції, судового аудиту, належної перевірки, протидії відмиванню грошей, відстеженню та відновлення активів;
  • Томас А. Файрстоун — колишній прокурор США, партнер компанії «Бейкер та Маккензі».

Верховна Рада має визначити своїх представників до комісії, протягом 3 місяців від обрання представників Радою прокурорів, тобто до 4 вересня. Надалі подані усіма фракціями кандидати мають бути обрані Радою шляхом рейтингового голосування. Якщо ж до цього часу парламент нікого не обере, то комісія буде працювати лише з 4 членами від Ради прокурорів.

Після обрання переможця конкурсу на посаду керівника САП, комісія подає цього кандидата для його призначення генеральним прокурором. Ця ж комісія обирає і кандидатів на адміністративні посади у САП. Наразі вакантною є також посада заступника керівника САП.

  • 26 травня генпрокурор Ірина Венедіктова звинуватила САП у неналежній роботі та пообіцяла на це відреагувати. Вона дорікала відомству і Холодницькому в незавершенні низки резонансних справ. Згодом САП відповіла на звинувачення, пояснивши, що всі справи їй дісталися у спадок від дореформеної ГПУ.
  • Кадрова комісія Офісу генерального прокурора відкрила дисциплінарне провадження щодо Холодницького. Провадження ініціювала Венедіктова.