У колонії Росії, де незаконно утримують українського політв’язня, зафіксували спалах коронавірусу. Хворих розміщують навіть у їдальні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У російській колонії № 11 в Нижньогородській області, де незаконно утримується український політв’язень Ігор Кіяшко, запровадили карантин, адже у багатьох вʼязнів підтвердили інфікування коронавірусом. Також захворювання діагностували у в’язнів, яких утримували в одному приміщенні з Кіяшком.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

За її словами, через брак ліжкомісць у медичній частині колонії, інфікованих розміщують у їдальні та клубі для проведення дозвілля, чим наражають на небезпеку зараження інших вʼязнів.

Денісова також наголосила, що у деяких установах Федеральної служби виконання покарань Росії українські громадяни також потерпають від стрімкого поширення коронавірусу. Зокрема, спалах COVID-19 спричинив запровадження карантину у «ФКУ ИК-1 УФСИН России по Брянской области» та «ФКУ СИЗО 5 УФСИН России по Ростовской области».

Крім того, через відсутність засобів індивідуального захисту та неналежне медико-санітарне забезпечення деякі політв’язні вже перехворіли на цю хворобу.

«Вимагаю від уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової та директора Федеральної служби виконання покарань Росії Олександра Калашникова терміново забезпечити дотримання прав громадян України», — наголосила Денісова.

Омбудсмен також закликала представників міжнародних правозахисних організацій застосовувати всі можливі механізми впливу на Росію для захисту та якнайшвидшого звільнення з полону Кремля всіх українців.