В анексованому Криму політв’язня змушували проголосувати за поправки про обнулення термінів Путіна

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В анексованому Криму політв’язня — кримського татарина Сейтумера Сейтумерова, якого утримують у справі «Хізб ут-Тахрір», змушували проголосувати за поправки до Конституції Росії.

Про це заявив адвокат Едем Семедляєв, повідомляє «Кримська солідарність».

25 червня Сейтумерова доставили зі слідчого ізолятора до психіатричної лікарні у Сімферополі. За словами адвоката, на другу добу політв’язню запропонували взяти участь у голосуванні щодо змін до російської Конституції.

Але Сейтумеров відмовився, з чим працівники лікарні не погоджувалися і наполягали на тому, щоб заарештований кримський татарин переписав заяву.

«Принесли йому папір для того, щоб він висловив свою думку з приводу голосування щодо змін до Конституції […] Він написав, що є політвʼязнем, є кримським татарином і громадянином України. Не бажає брати участь у будь-яких голосуваннях, тим більше в голосуванні за зміни до Конституції Росії. Це дуже сильно обурило співробітників психіатричної лікарні. Вони попросили його переписати цю заяву без вказівки того, що він є політвʼязнем, що він є кримським татарином, але він категорично відмовився, вказавши на те, що у всіх заявах з моменту арешту він це вказує і буде вказувати і надалі», — розповів адвокат.

Російські силовики затримали Сейтумера Сейтумерова в Бахчисараї 11 березня під час чергових обшуків. Наступного дня Київський райсуд в Сімферополі заарештував його і двох його родичів: рідного молодшого брата і дядька. Так зʼявилася «третя бахчисарайська група» у «справі Хізб ут-Тахрір».

  • У Росії 25 червня розпочалося голосування щодо поправок до Конституції, яке триватиме сім днів, до 1 липня.
  • Серед поправок — обнулення президентських термінів Володимира Путіна. Якщо громадяни проголосують за, Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — до 2036 року, коли йому виповниться 84 роки. Хоча зміни до Конституції вже схвалила Держдума, Путін заявляв, що поправки будуть вважатися ухваленими лише після схвалення громадянами на голосуванні.
  • У Росії до голосування також вирішили залучити власників незаконно виданих російських паспортів на територіях окупованих Донбасу та Криму. Мешканців тимчасово окупованих територій Луганської області перевозять автобусами через кордон, щоб ті змогли проголосувати.
  • Всеросійський центр вивчення громадської думки, який на 100% належить державі, опублікував перші результати екзит-полів. Згідно з їх даними, 76% учасників голосування нібито заявили, що підтримали поправки.