Король Бельгії «висловив жаль» ДР Конго через колонізацію країни, але від вибачень утримався

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Король Бельгії «висловив жаль» ДР Конго через колонізацію країни, але від вибачень утримався

Mark Renders / Getty Images

Король Бельгії на тлі антирасистських протестів висловив Демократичній Республіці Конго «глибокий жаль» через «страждання і приниження», яких народ ДР Конго зазнав за часи колонізації Бельгією.

Про це пише CNN.

У 60-ту річницю незалежності ДР Конго король Бельгії Філіпп написав листа президенту Феліксу Антуану Цішекеді Циломбо, в якому визнав, що «для подальшого зміцнення звʼязків і розвитку ще більш плідної дружби країни повинні мати можливість говорити про довгу спільну історію з усією правдою».

«Наша історія складається із спільних досягнень, але також мала й болісні епізоди. У період Вільної держави Конго були вчинені акти насильства та жорстокості, які дотепер обтяжують нашу колективну памʼять», — написав король.

Зазначається, що попри «висловлення жалю», бельгійський король не перепросив за свого предка — короля Леопольда II, який володів Вільною державою Конго між 1885 та 1908 роками і жорстоко правив її народом. Історики підрахували, що за правління Леопольда загинули приблизно 10 мільйонів жителів країни.

На тлі антирасистських протестів у світі на початку червня парламент Бельгії схвалив розслідування дій урядів країни за колоніальних часів. Парламент також мусить визначити, що робити зі статуями короля Леопольда ІІ, одну з яких в Антверпені вже демонтували.