Якутського шамана Габишева, який хотів вигнати з Кремля «демона» Путіна, визнали політв’язнем

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Якутського шамана Олександра Габишева, який кілька разів намагався здійснити похід до Москви, щоб вигнати з Кремля «демона» Володимира Путіна, визнали політичним в’язнем.

Про це повідомляє правозахисний центр «Меморіал».

«Щойно Габишев став відомим, влада почала перешкоджати здійсненню ним своїх прав. Кримінальну справу порушили після мітингу на підтримку членів його загону, а госпіталізацію провели після оголошення про початок нового походу. Лікарі та представники влади говорять про госпіталізацію Габишева в політичному ключі, явно повʼязуючи її зі зростаючою популярністю та громадським впливом шамана», — вважають правозахисники.

Вони повідомляють, що ані лікарі, ані правоохоронці не можуть навести достатніх доказів для його примусової госпіталізації, а за понад 9 місяців Габишеву так і не змогли висунути будь-які звинувачення. Це свідчить про політичний мотив його переслідування.

  • 51-річний Габишев залишив Якутськ у березні 2019 року. Свій шлях до Москви він планував подолати приблизно за півтора року. По дорозі його прихильників теж затримувала поліція, переважно за непокору.
  • 19 вересня 2019 року його затримали на 202-му кілометрі федеральної траси М-53 «Байкал». Він перебував у розшуку за нібито вчинення злочинів у Якутії
  • Габишева доправили до Якутського республіканського психоневрологічного диспансеру. 3 жовтня 2019 року Габишева визнали неосудним.
  • У грудні 2019 року Габишев оголосив про другу спробу походу, але майже відразу його повторно затримали й оштрафували за непокору співробітникам поліції. Третю спробу шаман планував на березень 2020 року.
  • 12 травня Габишева затримали й відвезли до психіатричної лікарні. Йому начебто планували зробити тест на коронавірус, але 2 червня суд вирішив продовжити його утримання в лікарні через «тяжкий психічний розлад».