В Україні більше не продаватимуть на аукціоні конфіскованих собак, котів і диких тварин

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В Україні більше не продаватимуть на аукціоні конфіскованих собак, котів і диких тварин

Erik-Jan Leusink / Unsplash

Кабінет міністрів дозволив безкоштовно передавати конфіскованих судом домашніх і диких тварин у притулки та інші установи для утримання — без продажу на аукціонах, як це було раніше.

Уряд схвалив постанову Міністерства юстиції про внесення змін до Порядку розпорядження майном, конфіскованим за рішенням суду і переданим органам державної виконавчої служби. Порядок доповнюється положеннями, які урегульовують реалізацію тварин, конфіскованих у господарів за рішенням суду, повідомили у пресслужбі Мінʼюсту.

Відтепер коти, собаки та інші домашні тварини будуть безоплатно передаватися притулкам для тварин або іншим установам для утримання тварин. Також не виставлятимуть на продаж диких тварини. До рішення уряду на аукціоні планували продати трьох левів, шість ведмедів, кілька пітонів і собаку.

Міністр юстиції Денис Малюська розповів, що досі правила, які регулюють конфіскацію майна за рішенням суду, не передбачали жодних особливостей для ситуацій, коли конфісковували диких чи домашніх тварин, зокрема через неналежне поводження з ними. Застосовувалася загальна процедура — конфісковану тварину виставляли на аукціон.

«Сенсу в такій «конфіскації» було вкрай мало. Часто тварину за копійки викуповував попередній власник (який з нею неналежно поводився до цього). А навіть якщо тварина діставалася комусь іншому, то критерієм відбору такого нового власника була лише готовність заплатити найбільшу суму. Про добробут тварини не йшлося», — наголосив Малюська.

Крім цього, постанова передбачає, що сільськогосподарських тварин, яких не продали на аукціоні, безоплатно передаватимуть фізичним або юридичним особам у встановленому порядку.

На сайті системи електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) Міністерство юстиції продавало конфіскованих у власників тварин на виконання рішень судів.