МЗС Угорщини попросило Україну зберегти Берегівський район Закарпаття

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
МЗС Угорщини попросило Україну зберегти Берегівський район Закарпаття

Сироткіна Анастасія / УНІАН

Угорщина просить Україну зберегти Берегівський район Закарпаття у нинішніх кордонах після адміністративної реформи, проте рішення залишається за Києвом.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто на брифінгу у Києві.

«Ми сподіваємося і дуже просимо уряд України, адже маємо право сформулювати таке прохання, щоби Берегівський район залишився. Рішення, звісно, буде за вами. Але це наше прохання і ми сподіваємося, що ви позитивно поставитеся до нього», – зазначив Сійярто.

Угорський міністр назвав голову МЗС України Дмитра Кулебу «союзником». «Це дуже позитивний досвід. Я сподіваюся, що і з новим «губернатором» Закарпаття ми теж будемо союзниками», – зазначив Сійярто.

Кулеба, зі свого боку, зауважив, що українським медіапростором поширювалися фейки щодо Берегівського району. «Ключова дезінформація, яка блукає в українському медіапросторі, стосується того, що Україна створює Берегівський район. Україна нічого не створює, Берегівський район давно існує. Відбувається укрупнення районів. Про жодне створення нових – не йдеться», – наголосив він.

Як пише «Радіо Свобода», 25 червня у Києві відбулася Міжурядова українсько-угорська комісія з питань економічної співпраці, яка не збиралася майже сім років. Дискусії стосувалися питання економіки, торгівлі, інфраструктури. За підсумками комісії було підписано спільний протокол.

  • Раніше Кулеба заявив, що створення на Закарпатті окремого Берегівського району не є вимогою Угорщини щодо виокремлення угорської громади.
  • Перед цим письменник Андрій Любка оприлюднив колонку на «Радіо Свобода», у якій звинуватив дипломатів у тому, що під час переговорів з Угорщиною вони погодилися на створення Берегівського району на Закарпатті. Він начебто має стати регіоном з переважно угорським населенням.