У «Слузі народу» припускають, що Шкарлета призначать в. о. міністра освіти. Бабак відмовився від посади, попри пропозицію Зеленського

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У «Слузі народу» припускають, що Шкарлета призначать в. о. міністра освіти. Бабак відмовився від посади, попри пропозицію Зеленського

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета можуть призначити тимчасово виконуючим обов’язків міністра освіти і науки. Більшість депутатів у Верховній Раді поки не підтримують його кандидатуру.

Про це заявила заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук в інтерв’ю виданню «Вести».

«Для нас завжди визначальним є рішення профільного комітету. І його щодо Шкарлета не було. Вирішили винести питання на розсуд залу. Зрозуміло, що при такій позиції знайти 226 голосів за було нереально», — розповіла Кравчук.

Вона наголосила, що кандидата на міністра шукають вже понад два місяці. До фракції «Слуга народу» та профільного комітету Ради дійшла тільки кандидатура Сергія Шкарлета.

«Про Шкарлета і його роботу були й хороші відгуки. Очевидно, при особистих розмовах із президентом цей кандидат був переконливішим, ніж на зустрічі з фракцією. Звичайно, останнє слово — за президентом, але саме в цьому випадку питання було недокомуніковане», — додала Кравчук.

Вона не виключає, що Шкарлета можуть призначити тимчасово виконуючим обовʼязки міністра в обхід голосування в Раді. При цьому додає, що такої ситуації з призначенням можна було б уникнути, якби голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак («Слуга народу») прийняв пропозицію Зеленського очолити Міносвіти.

«Не виключаю можливості, що Шкарлета призначать тимчасово виконуючим обовʼязки. […] Потрібно буде ухвалити рішення в залі все одно. Якби Сергій Бабак прийняв пропозицію президента, яку він йому робив не один і навіть не два рази, якщо б взяв на себе відповідальність, як це зробив Олександр Ткаченко, ми б уникнули такої критичної ситуації», — наголосила Кравчук.

За її словами, Бабак відмовився очолити міністерство, бо «у кризовій ситуації не всі готові відправлятися на електричний стілець». «До того ж він хотів би закінчити законодавчий план у комітеті», — додала нардеп.

  • Посада міністра освіти залишається вакантною з 4 березня, відколи уряд відправив у відставку Кабмін Олексія Гончарука. Ганна Новосад, яка була міністром освіти і науки в Кабміні Гончарука, відмовилася працювати в новому Кабміні. Наразі обов’язки міністра освіти і науки виконує Любомира Мандзій.
  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запропонував Верховній Раді призначити міністром освіти і науки ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета.
  • Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура повідомив, що Зеленський просив народних депутатів із фракції підтримати призначення Шкарлета на посаду міністра.
  • 18 червня парламентський комітет Ради з питань освіти, науки та інновацій не підтримав кандидатуру Шкарлета на посаду міністра освіти і науки. Після цього в Раді нардеп Микола Тищенко («Слуга народу») та інші нардепи почали збір підписів за відставку голови освітнього комітету Бабака, бо той не організував голосування за Шкарлета.