В Україні стартувала основна сесія ЗНО. Почали з тестування з математики

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В Україні стартувала основна сесія ЗНО. Почали з тестування з математики

Facebook / Український центр оцінювання якості освіти

В Україні 25 червня стартувала основна сесія Зовнішнього незалежного оцінювання, яка розпочалася тестуванням з математики.

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, на ЗНО з математики зареєструвалися понад 186 тис. осіб, для яких створили 12 618 аудиторій у 795 пунктах тестування.

Щоб уникнути черг до пунктів тестування, допуск учасників розпочнеться о 09:50 і триватиме годину. У запрошенні-перепустці зазначено проміжок часу, протягом якого учасникові рекомендовано прибути до пункту і пройти процедуру допуску. Якщо учасник спізниться, його не допустять до тестування.

Напередодні головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, що перед входом до будівлі будуть запитувати про стан здоровʼя, виміряють температуру, покажуть чітко визначену аудиторію. Також на вході всім нададуть захисні маски, в аудиторії буде 15 учасників, місця будуть розставлені з дистанцією не менше 1—2 метрів.

Під час проходження тесту з математики заборонено користуватися лінійкою, олівцем, циркулем і калькулятором.

Для учасників, які з поважних причин не зможуть взяти участь в основній сесії ЗНО, проведуть додаткову сесію. Для цього потрібно протягом 5 днів після тестування з певного предмета подати заяву до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.

Напередодні учасників ЗНО, які проживають у постраждалих від негоди Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях, закликали скласти тестування пізніше — під час додаткової сесії.

У Центрі також зазначили, що в соцмережах ширяться чутки про перешкоди для вступу до закладів вищої освіти без оцінок за державну підсумкову атестацію (ДПА). «Якщо випускник/випускниця поточного року хоче вступати до закладу вищої освіти, то обов’язково повинен/повинна скласти ЗНО. Якщо у додатку до свідоцтва про загальну середню освіту у графі ДПА буде написано «звільнений(а)», це не є перешкодою для вступу до закладів вищої освіти. Середній бал розраховується як середнє арифметичне усіх оцінок, зазначених у додатку до свідоцтва. Якщо у графі буде записано «звільнений(а)», це не буде враховано», — пояснили у відомстві.

  • Зовнішнє незалежне оцінювання в Україні відбуватиметься з 25 червня до 17 липня.
  • 15 і 17 червня мало відбутися пробне тестування, але його скасували через загрозу коронавірусу. Комітет Верховної Ради з питань бюджету погодив рішення уряду про повернення коштів учасникам пробного ЗНО — з Фонду боротьби з коронавірусом.
  • 22 червня президент Володимир Зеленський підписав закон про звільнення випускників шкіл від обовʼязкової державної підсумкової атестації (ДПА).