Порушення угод і мілітаризація. МЗС відреагувало на паради в Криму і на Донбасі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Україна розцінює російський парад в окупованому Криму як мілітаризацію півострова, а демонстрацію російської важкої техніки на парадах бойовиків «ДНР» і «ЛНР» як порушення Мінських домовленостей.

Про це йдеться в заявах Міністерства закордонних справ України і представництва президента в АР Крим.

Українська сторона зазначає, що парад в Криму з нагоди 75-ї річниці перемоги над нацизмом — це продовження Росією політики мілітаризації, яка представляє серйозну загрозу для європейської безпеки. Окремо засуджується залучення до параду дітей в умовах пандемії коронавірусу, що є черговим злочином РФ проти населення.

Паради бойовиків на Донбасі українська сторона сприймає як свідому ескалацію конфлікту і бойових дій.

У МЗС підкреслили, що у парадах бойовиків брала участь важка військова техніка російського виробництва, яка заборонена Мінськими угодами.

У звʼязку з цим Росії передана нота протесту.

  • 24 червня в Москві Володимир Путін провів парад, присвячений Дню перемоги, який відклали у травні через пандемію коронавірусу. На трибуни пускали тільки з довідкою, а ветеранів привезли спецтранспортом. Міністр оборони розповідав, що у параді візьмуть участь військові з імунітетом до коронавірусу.
  • Раніше ЗМІ писали, що мінімум 376 осіб (курсанти, офіцери, неповнолітні) захворіли на коронавірус після репетиції параду до Дня перемоги на підмосковному полігоні Алабіно.