ДБР оголосило підозру Януковичу та двом ексміністрам оборони у державній зраді

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ДБР оголосило підозру Януковичу та двом ексміністрам оборони у державній зраді

Sasha Mordovets / Getty Image

Державне бюро розслідувань оголосило підозру колишньому президенту Віктору Януковичу.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Януковича і двох колишніх міністрів оборони — Дмитра Соломатіна та Павла Лебедєва — підозрюють у державній зраді. Вони з 2012 до 2014 року діяли «на підрив суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України та її обороноздатності». Також їх підозрюють у наданні Росії допомоги для проведення підривної діяльності проти України.

«Підозрювані в період з 2012 по 2014 рік здійснювали цілеспрямоване зниження обороноздатності України за допомогою так званого реформування Збройних сил України, яке полягало у скороченні чисельності, розформуванні (переформуванні) окремих військових з’єднань, військових частин і підрозділів, зміни їхнього місця дислокації. Такі дії вчинялися,зокрема, на території Автономної республіки Крим, що надалі призвело до анексії півострова», — йдеться у підозрі.

У разі доведення вини Януковичу й ексміністрам загрожує позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

  • 18 червня Держбюро розслідувань знову викликало Віктора Януковича для дачі свідчень у справі про здачу Криму російським військам.
  • Раніше адвокати Януковича передали до ДБР заяву експрезидента. Вони заявили, що Янукович готовий співпрацювати з бюро.