Розслідування авіакатастрофи в Пакистані: пілоти відволікалися на розмови про коронавірус, але причина трагедії інша

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Розслідування авіакатастрофи в Пакистані: пілоти відволікалися на розмови про коронавірус, але причина трагедії інша

H.KHAN/Anadolu Agency via Getty Images

Пілоти пасажирського літака А-320 авіакомпанії Pakistan International Airlines, який 22 травня розбився у Карачі, не були зосереджені під час польоту та обговорювали пандемію коронавірусу. Але це не було причиною аварії.

Про це йдеться у матеріалах попереднього звіту розслідування, який оприлюднила влада Пакистану, повідомляє Reuters.

Міністр цивільної авіації країни Гулам Сарвар Хан наголосив, що пілот проігнорував інструкції авіадиспетчерів, а ті не повідомили екіпажу під час другої спроби посадити літак, що двигуни були сильно пошкоджені.

Хан додав, пілоти не були сфокусовані на своїх завданнях під час посадки літака, що випливає з розшифровки бортового самописця. «На жаль, усі розмови були про коронавірус […] Їхні сім’ї постраждали і вони обговорювали коронавірус», — сказав Хан.

При цьому, міністр наголосив, що літак був повністю справний, а капітан та другий пілот були досвідченими та пройшли перед польотом медогляд.

Хан повідомив, що літак почав заходити на посадку з висоти 7 220 футів (2 200 м), хоча насправді мав знаходитися нижче — на 2 500 футах (762 м). За словами міністра, це помітили диспетчери і повідомили екіпажу, але пілоти їх проігнорували. Диспетчери порадили їм не приземлятися і спробувати ще раз.

«Диспетчери попереджали їх, але він сказав: «Я розберуся», після чого вони продовжили обговорювати коронавірус», — сказав Хан.

BBC повідомляє, що один з пасажирів, який вижив під час катастрофи, — Мухаммад Зубаїр розповів, що між першою спробою приземлення та аварією пройшло 10-15 хвилин.

  • 22 травня у Пакистані розбився пасажирський літак А-320 авіакомпанії Pakistan. Тоді на борту був 91 пасажир та 8 членів екіпажу. Лайнер виконував внутрішній рейс із Лахора до Карачі. Літак розбився в густонаселеному районі неподалік аеропорту Карачі за хвилину до приземлення. В катастрофі вижили двоє людей, їх госпіталізували з опіками та переломами.
  • За даними видання The News, перед посадкою екіпаж подав сигнал біди, поскаржившись на проблеми із шасі.