В Ісландії фіксують тисячі невеликих землетрусів. Можливе виверження вулкану

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Метеорологічна служба Ісландії (IMO) за останній місяць фіксує тисячі дрібних підземних поштовхів, які можуть свідчити про виверження вулкану.

Як повідомляє IMO на своєму сайті, поштовхи фіксують на півночі острова у десятках кілометрів від міста Акюрейрі. При цьому дрібні землетруси доходять до столиці Рейкʼявіка, за 260 км від епіцентру поштовхів.

Всього за місяць було близько 3 тисяч поштовхів. Три з них були силою понад 5 балів. Їх зафіксували 19, 20 і 21 червня. Поштовхи не викликали руйнувань, але призвели до декількох зсувів.

Зсув після останнього землетрусу

Icelandic Meteorological Office

Сейсмологи не виключають, що така інтенсивність поштовхів може свідчити про наближення сильного землетрусу. Крім того, вони попереджають про можливе виверження вулкану Грімсвотн, який покритий частиною льодовика Ватнайекюдль. Вулкан востаннє вивергався у 2011 році, що призвело до закриття аеропорту столиці та скасування майже тисячі рейсів. Зараз над ним фіксують діоксид сірки, що може говорити про наближення магми до поверхні.

  • Протягом століть під водами Океанії від людського ока ховався восьмий континент, затоплений кілька десятків мільйонів років тому. Тепер науковці знають точну площу, обриси та геологічний склад колись чималої ділянки суші, яку назвали Зеландією.