Мільйони років тому затонув восьмий континент, від якого залишилась Нова Зеландія. Учені створили його інтерактивну карту

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Мільйони років тому затонув восьмий континент, від якого залишилась Нова Зеландія. Учені створили його інтерактивну карту

gns.cri.nz

Протягом століть під водами Океанії від людського ока приховувався восьмий континент, затоплений кілька десятків мільйонів років тому. Сьогодні науковці знають точну площу, обриси та геологічний склад колись чималої ділянки суші, яку назвали Зеландією.

Про це повідомляє GNS Science.

Новозеландські науковці презентували інтерактивну карту, яка дозволяє віртуально дослідити затоплений континент.

Проєкт демонструє форму океанічного дна і тектонічний профіль Зеландії, що розкривають походження континенту з площею в 5 млн кв. км.

Ім’я континенту, який людство не встигло застати, дали в 1995 році. Невелика частина Зеландії залишилась сушею — власне, це Нова Зеландія і невеликі острови довкола неї. Решта 94% континенту опинилася під водою.

Колись ця ділянка суші була частиною Гондвани — суперконтиненту, що складався з багатьох сучасних континентів, зокрема Африки та Південної Америки.

85 мільйонів років тому Зеландія відділилася. Цей континент розміром з половину Австралії став домом для пишних дощових лісів з динозаврами.

Кілька мільйонів років потому тектонічні плити планети почали реорганізовуватися, утворивши Тихоокеанське вогняне коло — пояс найактивніших вулканів світу. Тоді ж Зеландія відкололась і затонула, розповідає National Science Foundation.

Сайт з інтерактивними картами буде постійно оновлюватись, демонструючи широкому загалу нові дані про цей затоплений світ. Досі про континент відомо небагато, а його дослідження може змінити уявлення про формування клімату Землі.