НАБУ: Міністерство фінансів чотири рази попереджало Омеляна про порушення бюджетного закону

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
НАБУ: Міністерство фінансів чотири рази попереджало Омеляна про порушення бюджетного закону

Facebook / Volodymyr Omelyan

Міністерство фінансів чотири рази попереджало ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна про порушення бюджетного кодексу. Причина — адміністративний портовий збір неможливо змінити наказом міністра, адже він є дохідною частиною бюджету. Відтак збір змінюється лише через зміни до закону про бюджет.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

«Міністерство фінансів 4 рази попереджало його про порушення бюджетного законодавства, а також про негативні наслідки. Однак наказ колишній міністр видав», — заявили у НАБУ.

Нацбюро повідомляє, що Міністерство визнало, що зменшення портових зборів не збільшило кількість суден та кількість перевантажених вантажів в українських портах протягом 2018 року.

«Зрештою, це визнало і Мінінфраструктури, зафіксувавши відповідні факти у своєму звіті, який підписав сам міністр-автор наказу, нині підозрюваний», — додали у НАБУ.

Що відбувається?

Володимира Омеляна підозрюють за ч. 2 ст. 211 КК — видача актів, які зменшують надходження до держбюджету всупереч закону.

За версією слідства, Омелян у грудні 2017 року підписав наказ про зменшення всіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Тоді як один з цих зборів (адміністративний) є дохідною частиною бюджету. Тому змінити його розмір могла тільки Верховна Рада, а не міністр.

Через дії Омеляна бюджет нібито недоотримав 30,5 млн гривень. «З очікуваних 203,5 млн гривень до бюджету надійшло 173,1 млн гривень», — зазначили в НАБУ.

Сам міністр каже, що Міністерство інфраструктури зменшило портові збори, адже виконувало рішення Кабінету міністрів.