Омелян після допиту: Мінінфраструктури зменшило портові збори, адже виконувало рішення уряду

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Омелян після допиту: Мінінфраструктури зменшило портові збори, адже виконувало рішення уряду

Гонтар Володимир / УНІАН

Міністерство інфраструктури зменшило портові збори, адже виконувало рішення, яке ухвалив Кабінет міністрів. Про це після допиту заявив ексглава міністерства Володимир Омелян.

«Були звинувачення, що Омелян не мав права або Міністерство інфраструктури не мало права. Згідно з законом про транспорт, Міністерство інфраструктури, а точніше національний регулятор з тарифів, має повне право встановлювати портові тарифи та збори. Оскільки цього національного регулятора немає, його функції виконує Міністерство інфраструктури. Крапка. Щобільше, ми ухвалили рішення Кабінетом міністрів. Це було колегіальне рішення уряду, усіх міністрів, яке підписав премʼєр-міністр. Тому Міністерство інфраструктури підписало свій наказ про виконання нормативних документів Кабміну», — пояснив він.

Ексміністр додав, що експертизу роблять місяцями, але в його випадку її зробили за 10 днів.

«І робив її фаховий Черкаський інститут, який розташований на березі Чорного моря і в нього там купа морських експертів», — іронізує Омелян.

За словами адвоката, колишній глава Міністерства інфраструктури не винний, оскільки, знижуючи портові збори, виконував рішення уряду — колегіального органу. Він додав, що прокурор наполягатиме на особистому зобовʼязанні. Санкція статті, за якою підозрюють Омеляна, передбачає до 10 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що Омеляна підозрюють за ч. 2 ст. 211 КК — видача актів, які зменшують надходження до держбюджету всупереч закону.

За версією слідства, Омелян у грудні 2017 року підписав наказ про зменшення всіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Тоді як один з цих зборів (адміністративний) є дохідною частиною бюджету. Тому змінити його розмір могла тільки Верховна Рада, а не міністр.

Через дії Омеляна бюджет нібито недоотримав 30,5 млн гривень. «З очікуваних 203,5 млн гривень до бюджету надійшло 173, 1 млн гривень», — зазначили в НАБУ.

Сам же Омелян заявив, що у 2018 і 2019 роках завдяки цьому рішенню морська галузь показала зростання на понад 20%.