На кордоні між Кореями з’явилися гучномовці. Уряд Кім Чен Ина планує транслювати пропаганду

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
На кордоні між Кореями з’явилися гучномовці. Уряд Кім Чен Ина планує транслювати пропаганду

(stephan) / Flickr

КНДР почала встановлювати на кордоні з Кореєю гучномовці для поширення пропаганди, що означає подальший відступ від мирних домовленостей після підриву офісу зв’язку. Корея послідувала прикладу свого північного сусіда і теж встановила гучномовці.

Про це повідомляє Reuters.

Гучномовці між Кореями в демілітаризованій зоні прибрали у 2018 році, коли лідери країн підписали угоду про припинення всіх ворожих дій. Нові гучномовці Півночі поки мовчать, але Південь будь-якої миті готовий почати трансляцію пропаганди у відповідь.

За словами Міністерства оборони Кореї, КНДР ще «заплатить» за відступ від спроб встановити мир.

Протягом десятиліть обидві країни поширювали пропаганду з величезних гучномовців — це був різновид психологічної зброї. З Півдня доносилась мішанина з новин, поп-музики і критики Пхеньяну. Північ з гучномовців критикувала Сеул і звеличувала соціалізм.

Що відбувається?

Формально Пхеньян вимагає від Сеулу зупинити власних біженців, які після втечі на Південь запускають через кордон повітряні кулі з критикою тоталітаризму, грошима і флеш-картками з кіно і телепередачами. Востаннє, 22 червня, з Кореї до КНДР переправили 20 куль, які несли пів мільйона листівок, півсотні буклетів і дві тисячі однодоларових банкнот.

Сеул не може цьому завадити через інститут свободи слова і вираження політичних переконань. Пхеньян погрожує, що надішле у відповідь повітряні кулі зі своєю пропагандою. Аналітики переконані, що кулі з пропагандою для КНДР — лише привід, а насправді керівництво країни своїми ворожими діями планує добитися якихось поступок чи ресурсів.