Убивцю Флойда у в’язниці дозволили охороняти лише білим наглядачам. Темношкірі заявили про дискримінацію

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Убивцю Флойда у в’язниці дозволили охороняти лише білим наглядачам. Темношкірі заявили про дискримінацію

munshots / Unsplash

Темношкірі наглядачі в’язниці в Міннесоті, де утримують убивцю афроамериканця Джорджа Флойда — колишнього копа Дерека Шовена, заявили про дискримінацію через те, що охороняти експоліцейського дозволили лише білим наглядачам.

Про це пише NBC.

Вісім темношкірих наглядачів в’язниці округу Ремсі подали через це позов. Їхня адвокатка заявила, що її підзахисним наказали покинути п’ятий поверх в’язниці, де утримують Шовена. Їх замінили білими наглядачами.

За словами адвокатки, темношкірі наглядачі почувалися «приниженими», оскільки таке рішення керівництва в’язниці змусило їх вважати, начебто їм не довіряють.

«У той день мої клієнти прийшли на роботу повністю підготовленими до виконання своїх обовʼязків. Вони висококваліфіковані, досвідчені професіонали в небезпечних і нестабільних ситуаціях, і 29 травня вони були так само добре підготовлені, як і їхні білі колеги, для виконання своїх робочих обовʼязків. Той факт, що їм не дозволили це зробити, спустошив їх», — пояснила адвокатка Бонні Сміт.

У своєму позові темношкірі наглядачі вимагають грошової компенсації, публічних вибачень і антирасистські тренінги для усіх працівників в’язниці.

Водночас керівництво в’язниці пояснило таке рішення «турботою» про темношкірих наглядачів, оскільки вбивство Флойда могло призвести до серйозної «расової травми», і вона начебто могла посилитися при особистій зустрічі з Шовеном.

«Визнаючи, що вбивство Джорджа Флойда може привести до особливо гострої расової травми, я відчув, що мій безпосередній обовʼязок — захищати і підтримувати співробітників, які могли бути травмовані та могли посилити поточну травму, зіткнувшись із Шовеном. Через турботу і занепокоєння… я ухвалив рішення обмежити вплив кольорових працівників на підозрюваного у вбивстві, який потенційно може погіршити ці почуття», — заявив суперінтендант в’язниці Стів Лідон.

Натомість адвокатка відповіла, що якби Лідон намагався уберегти її підзахисних від расової травми, то він би, навпаки, не обмежував їхню роботу.

«Він не запобігає расовій травмі — він створює її», — зазначила вона.