«Голос»: Справа Порошенка — політичне переслідування, але він несе частину відповідальності

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Парламентська фракція «Голос» вважає, що справа проти пʼятого президента, нардепа від «Європейської солідарності» Петра Порошенка — політичне переслідування, і про справедливе покарання не йдеться.

Про це повідомляється в заяві партії.

У «Голосі» вважають, що президент Володимир Зеленський забирає собі більшість повноважень і починає політпереслідування замість того, щоб зробити незалежними антикорупційні органи, прокуратури та суди.

При цьому в партії зазначають, що Порошенко несе частку відповідальності за те, що в Україні немає незалежних правоохоронних органів.

«Якщо ми починаємо з Порошенка, а не знаходимо відповідальних за смерть [Катерини] Гандзюк або нападу на [Сергія] Стерненка — це не про справедливість. Якщо один колишній керівник — Порошенко — під слідством, а інший колишній керівник —[Арсен] Аваков — незмінно у кріслі міністра, це не про справедливість. Замість того, щоб зруйнувати репресивну систему з правоохоронців і судів, вибудувану Порошенком, Зеленський її посилює», — зазначено в заяві.

За що судять Порошенка?

Порошенка підозрюють у тому, що, будучи президентом, у 2018 році він «видав явно злочинний наказ», яким схилив голову Служби зовнішньої розвідки Єгора Божка до перевищення ним влади та службових повноважень. Божок нібито за наказом Порошенка призначив на посаду заступника голови СЗР Сергія Семочка.

10 червня 2020 року ДБР заявило, що Порошенку повідомили про підозру у цій справі. Але адвокати заперечували вручення підозри — через «процесуальні порушення».