Ірак вимагає у Туреччини припинити бомбардування і вивести збройні сили з півночі країни

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Ірак вимагає у Туреччини припинити бомбардування і вивести збройні сили з півночі країни

Vasyl Kyrylych / Twitter

Офіційний Багдад вимагає, щоб Туреччина негайно припинила штурм північного Іраку, де спецназ і вертольоти наносять авіаудари по укриттях курдів, яких турецька сторона вважає повстанцями.

Про це повідомляє Arabnews.

«Ми підкреслюємо, що влада Туреччини має припинити бомбардування і вивести свої збройні сили з території Іраку», — йдеться в заяві міністерства.

Таким чином, Ірак відповів на операцію, яка почалася почалася в середу. Міністерство закордонних справ Іраку викликало турецького посла Фатіха Йилдиза і передало йому «чітко сформульований меморандум, який закликає припинити подібні провокації».

  • Турецькі війська в ніч на 15 червня почали військову операцію «Орлиний кіготь» на півночі Іраку проти сил Робітничої партії Курдистану (PПK), яку турецька сторона вважає терористичною організацією.
  • 17 червня Збройні сили Туреччини почали військову операцію «Кіготь тигра» на півночі Іраку. Мета операції — нейтралізувати сили РПК.
  • У жовтні 2019 Туреччина вже проводила операцію проти курдів, але на півночі Сирії. Вона називалася «Джерело миру» і завершилася через тиждень після переговорів зі США.
  • Конфлікт Туреччини і курдів має давню історію. Курди живуть на території пʼяти країн (Туреччина, Ірак, Іран, Сирія, Вірменія) і борються за створення самобутньої держави. У Туреччині курдів почали активно переслідувати після створення ними в 1978 році Робочої партії Курдистану. Партія в Туреччині влаштовувала теракти.