Під Радою протестують проти призначення новим міністром освіти ректора ЧНТУ Шкарлета

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Зранку 18 червня під Верховною Радою розпочалася акція протесту проти призначення новим міністром освіти і науки ректора Чернігівського національного технологічного університету Сергія Шкарлета.

Світлини з акції оприлюднив у Facebook педагог і старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України Антон Сененко.

«Прекрасні люди зібралися обговорити чесноти потенційного міністра освіти і науки — потяг до крадіжки чужих текстів і дивні закупівлі для університету. Якщо Шкарлета зроблять міністром, це дійсно буде шМОН», — написав Сененко.

В описі до анонсу акції зазначають, що «очолювати МОН має професійна людина з бездоганною репутацією, яка провадитиме реформи, а не крастиме університетське майно та чужі наукові роботи».

Напередодні прем’єр-міністр Денис Шмигаль зареєстрував у Раді постанову про призначення Шкарлета. Це питання можуть розглянути в Раді вже сьогодні.

15 червня фракція «Слуга народу» заслухала Шкарлета на своєму засіданні.

Хто такий Шкарлет?

Випускник Київського політехнічного інституту. У 2010 році став наймолодшим в Україні ректором, очоливши Чернігівський національний технологічний університет. Того ж року Шкарлета обрали до Чернігівської обласної ради від Партії регіонів. Після обрання він заявляв в інтервʼю, що є прихильником Партії регіонів ще з 2004 року.

Незважаючи на це, після Революції гідності він балотувався на місцевих виборах 2015 року до Чернігівської облради вже від «Блоку Петра Порошенка», але цього разу обраний не був.

  • Посада міністра освіти залишається вакантною з 4 березня, коли парламент відправив у відставку Кабмін Олексія Гончарука. Ганна Новосад, яка була міністром освіти і науки в Кабміні Гончарука, відмовилася працювати в новому Кабміні. Наразі обов’язки міністра освіти і науки виконує Любомира Мандзій.
  • 2 червня президент Володимир Зеленський зустрічався з ректорами українських університетів, щоб обговорити питання вищої освіти. Згодом президент розповів, що на посаду міністра освіти і науки претендують три кандидати: ректор Чернігівського національного технологічного університету Сергій Шкарлет, керівник Апарату ОП Олексій Дніпров і нардеп від «Слуги народу», голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.
  • Ексміністр освіти та науки Ганна Новосад звинуватила Шкарлета в плагіаті наукових робіт. В інтерв’ю для «Голосу України» у 2012 році Шкарлет заявляв, що за плагіат необхідно вводити покарання для всіх учасників навчального процесу.
  • Громадські організації, освітяни та батьки звернулися до президента, премʼєр-міністра і народних депутатів щодо призначення міністра освіти і науки та пошуку претендентів на цю посаду в «кулуарний спосіб». Вони закликали призначити кваліфікованого міністра і назвали трьох кандидатів, які відповідають вимогам. Шкарлета серед них нема.