Франція засудила дядька сирійського президента Асада за фінансові махінації

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Франція засудила дядька сирійського президента Асада за фінансові махінації

Wikipedia

У Парижі засудили до чотирьох років в’язниці дядька президента Сирії Башара Асада. Ріфат Асад, який проживав у вигнанні, звинувачений у привласненні грошей з бюджету Сирії, на які він збирався придбати у Франції нерухомість. У цей час США наклали санкції на Башара Асада та його дружину.

Про це повідомляє BBC.

Дядько нинішнього і брат попереднього сирійського президента проживає за межами батьківщини через спробу державного перевороту у 80-х. Франція переслідує його з 2014 року через заяву правозахисників, які виявили, що вартість власності Ріфата Асада значно перевищує його прибутки.

Слідство встановило, що колишній сирійський олігарх привласнив бюджетні гроші, які потім відмивав у Франції. Також за ним помітили ухилення від податків.

82-річний Ріфат Асад з грудня 2019 року страждає від наслідків внутрішньої кровотечі і, найімовірніше, не буде відбувати покарання у в’язниці з огляду на вік і стан здоров’я. Він навіть не був присутній у суді.

Усі рахунки Ріфата у Франції та Великій Британії були заморожені. Він не визнає своєї вини і збирається подавати апеляцію. За його словами, усі його статки — це подарунок королівської сім’ї Саудівської Аравії.

Ріфат і його родина володіють нерухомістю у низці країн Європи. Лише в Іспанії його власність оцінюють у €695 млн.

Хто такий Ріфат Асад?

Під час правління свого брата Хафеза Асада, який займав посаду президента з 1971 до 2000 року, Ріфат був другою за впливом людиною у Сирії. Він був головою спецслужб і командиром парамілітарних угруповань.

Саме Ріфата звинувачують у керуванні кривавим придушенням антиурядових виступів у місті Хама в 1982 році, але він відкидає будь-яку причетність. Тоді проурядові сили вбили до 20 тисяч людей.

У 1984 році Ріфат спробував здійснити державний переворот, але зазнав невдачі та втік до Європи, де в різний час проживав у Франції та Іспанії. Коли президент Хафез помер у 2000 році, Ріфат оголосив себе легітимним спадкоємцем влади, але наступним керівником держави став його племінник Башар.

Коли у 2011 році в Сирії почалася громадянська війна, Ріфат закликав Башара скласти повноваження.