«Настоящее время»: Родичі сирійського президента Асада купили 19 квартир у Москві

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Родичі президента Сирії Башара Асада купили не менше ніж 19 квартир у житлових комплексах на території «Москва-Сіті». Про це йдеться в розслідуванні неурядової організації з боротьби з корупцією Global Witness і газети Financial Times, повідомляє «Настоящее время».

Вартість московської нерухомості родичів сирійського лідера експерти оцінюють у $40 мільйонів. Прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі не відомо про ці покупки, і «не повинно бути це відомо».

«Росія — це абсолютно вільний ринок, дуже багато як громадян [Росії], так і громадян інших країн купують тут обʼєкти нерухомості. Це нормальна широко поширена практика», — заявив він.

Згідно з документами, які отримали розслідувачі, квартири в «Москва-Сіті» з 2013 року купували члени сімʼї дядька Башара Асада за материнською лінією — Мохаммада Махлуфа. 13 обʼєктів перебувають в особистій власності двоюрідного брата президента Сирії Хафіза Махлуфа (його звинувачували в тортурах у Сирії) чи у власності підконтрольних йому компаній. Двома елітними квартирами володіють дружина іншого двоюрідного брата Асада — впливового сирійського бізнесмена Рамі Махлуфа. Ще три обʼєкти в московських хмарочосах були придбані трьома іншими братами Махлуфа. За даним видання, не менше від чотирьох квартири використовуються як житло.

Усі брати Асада, які володіють нерухомістю в Москві, перебувають під санкціями країн ЄС та США.

Для придбання нерухомості переважно використовувалися офшорні компанії, зареєстровані в Лівані, уточнює FT. Їхні представники, як і самі родичі сирійського лідера, не відповіли на запити газети про коментарі. За інформацією Global Witness, принаймні одній з компаній, що колись належала Махлуфам (Briana SAL Offshore), раніше надавав послуги Сбербанк. У 2012 і 2013 роках Reuters і Wall Street Journal повідомляли, що режим Асада мав рахунки в двох інших великих російських банках: Газпромбанку і ВТБ.

На думку представника Global Witness, угоди з нерухомістю є доказом того, як Росія допомагає родині Асада та його сподвижникам, які ховаються в Москві. Крім цього, з 2015 року Росія надає озброєну підтримку силам Асада в сирійському конфлікті, у тому числі, з допомогою найманців різних приватних компаній.