Білий дім через суд намагається заборонити ексраднику Болтону видавати книгу. У ній є і про «Українагейт»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Білий дім через суд намагається заборонити ексраднику Болтону видавати книгу. У ній є і про «Українагейт»

Alex Wong / Getty Images

Міністерство юстиції США подало позов, щоб завадити колишньому раднику з національної безпеки Джону Болтону публікувати нову книгу про своє перебування в Білому домі. Про це повідомляє BBC.

Згідно зі скаргою, книга містить «секретну інформацію». Книга під назвою «Кімната, де це сталося» має вийти друком 23 червня.

Трамп сказав журналістам, що Болтон знає про те, що в його книзі є секретна інформація, яка не пройшла процес очищення. Він необхідний для будь-якої книги, написаної колишнім урядовцем, який мав доступ до конфіденційної інформації.

«Будь-яку розмову зі мною як з президентом я буду вважати секретною. Отже, якщо він [Болтон] написав книгу і випустить її, він порушить закон», — заявив Трамп.

Однак некомерційна організація «Американський союз громадянських свобод» заявила, що «будь-які спроби адміністрації Трампа перешкодити виданню книги Джона Болтона приречені на провал».

Адвокат Болтона Чарльз Купер сказав, що вони розглядають позов і «дадуть відповідь у належний час».

У січні Білий дім заявив, що в книзі містяться «цілком таємні» подробиці, які необхідно видалити, хоча Болтон це заперечує.

Однак, як повідомляється, у рукописі є зокрема твердження про те, що Трамп відмовив у військовій допомозі Україні, тиснучи на президента України Володимира Зеленського, щоб той почав розслідування корупції щодо головного суперника Трампа на президентських виборах 2002 року Джо Байдена та його сина Хантера.

Проте президент США спростував ці повідомлення.