Євросоюз засудив санкції США проти співробітників Міжнародного кримінального суду і членів їхніх сімей

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Євросоюз засудив санкції США проти співробітників Міжнародного кримінального суду і членів їхніх сімей

Westend61 / Getty Images

Європейський Союз засудив нещодавнє рішення президента США про накладання санкцій на співробітників Міжнародного кримінального суду (МКС) та членів їхніх сімей через можливе розслідування дій американських військових в Афганістані. Дипломати блоку вважають подібні заходи неприйнятними і безпрецедентними.

Про це повідомляє Reuters.

ЄС, чия економіка і безпека тісно пов’язані зі США, також заявив, що такий крок Дональда Трампа створює тиск на міжнародний порядок, заснований на підкоренні спільним правилам.

Президент США наклав економічні санкції та заборонив в’їзд співробітникам МКС у Гаазі через розслідування можливих військових злочинів американських військових в Афганістані.

ЄС став на стороні Суду і закликав США переглянути свою позицію.

«Санкції проти персоналу, залученого до роботи МКС, а також членів їхніх сімей, як і людей, пов’язаних з МКС, є неприйнятними і безпрецедентними за обсягом і змістом», — йдеться в заяві блоку.

Про що йдеться?

Прокурор суду Фату Бенсуда має намір розслідувати можливі злочини, вчинені в Афганістані в період з 2003 до 2014 року, включно з можливими масовими вбивствами мирних жителів талібами. Крім того, суд хоче розслідувати можливі тортури увʼязнених афганською владою, а також американськими військами і ЦРУ.

МКС створили у 2002 році для судового переслідування військових злочинів, геноциду і злочинів проти людяності. Він володіє юрисдикцією тільки в тому випадку, якщо держава, яка ратифікувала Римський статут, не може або не бажає кримінально переслідувати вказані злочини.

Афганістан є членом МКС, хоча Кабул наполягає, що будь-які військові злочини повинні переслідуватися місцевою владою. США ніколи не визнавали юрисдикцію МКС.