Трамп схвалив санкції проти працівників Міжнародного суду через переслідування американських військових

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Трамп схвалив санкції проти працівників Міжнародного суду через переслідування американських військових

Alex Wong / Getty Images

Президент США Дональд Трамп схвалив запровадження санкцій проти Міжнародного кримінального суду через можливе переслідування американських військових.

Про це пише Reuters.

Наказ Трампа уповноважив державного секретаря Майкла Помпео разом з міністром фінансів Стівеном Мнучіним блокувати у США активи працівників суду, які беруть участь у розслідуваннях. Президент також уповноважив Помпео блокувати цим співробітникам вʼїзд до США.

Високопосадовець з адміністрації Трампа заявив агентству, що розслідування проти американських військових просуває «сумнівна організація», і звинуватив у причетності до цього Росію.

Про що йдеться?

Прокурор суду Фату Бенсуда має намір розслідувати можливі злочини, вчинені в Афганістані в період з 2003 по 2014 рік, включно з можливими масовими вбивствами мирних жителів талібами. Крім того, суд хоче розслідувати можливі тортури увʼязнених афганською владою, а також американськими військами і ЦРУ.

МКС створили у 2002 році для судового переслідування військових злочинів, геноциду і злочинів проти людяності. Він володіє юрисдикцією тільки в тому випадку, якщо держава, яка ратифікувала Римський статут, не може або не бажає кримінально переслідувати вказані злочини.

Афганістан є членом МКС, хоча Кабул наполягає, що будь-які військові злочини повинні переслідуватися місцевою владою. США ніколи не визнавали юрисдикцію МКС.