Фонд Black Lives Matter зібрав понад $4 млн, але сам рух не підтримує. Гроші хотіли витратити на зустрічі з поліцією за кавою з пончиками

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Фонд Black Lives Matter зібрав понад $4 млн, але сам рух не підтримує. Гроші хотіли витратити на зустрічі з поліцією за кавою з пончиками

Photo by Rodion Kutsaev on Unsplash

Фонд Black Lives Matter Foundation зібрав понад $4 млн доларів пожертв на тлі протестів у США, однак організація немає жодного стосунку до руху Black Lives Matter проти расизму та поліцейської жорстокості. А навпаки — виступає за зближення суспільства з поліцією.

Про це йдеться у розслідуванні BuzzFeed News.

За даними видання, на початок червня фонд зібрав щонайменше $4,35 млн, але більшу частину цих коштів встигли заморозити до того, як вони досягли одержувача. Компанії, які вносили пожертви, не знали, що фонд не повʼязаний з рухом Black Lives Matter. Працівники Apple, Google і Microsoft навіть починали збір коштів для організації, припускаючи, що вона належить до антирасистського руху.

Фонд існує з 2015 року і базується в Санта-Кларі (штат Каліфорнія). В організації працює лише одна людина — засновник фонду 67-річний музичний продюсер Роберт Рей Барнс. Він заявив, що не повʼязаний з рухом Black Lives Matter і переслідує зовсім іншу ціль — зблизити суспільство з поліцією. «Я ніколи з ними не зустрічався і не спілкувався. Мета нашої організації — це єдність з поліцією», — сказав він.

Барнс зареєстрував фонд з цією назвою у травні 2015 року, після виступів проти поліцейської жорстокості, які почалися у 2014 році. Барнс розповів виданню, що в його фонду була ідея організувати заходи, де містяни могли б поспілкуватися з поліцейськими за чашкою кави та поїсти пончиків.

Після запиту BuzzFeed GoFundMe заморозив $350 тисяч пожертв і відключив можливість донатити.