Міжнародна організація праці не радить Україні впроваджувати накопичувальну систему пенсій

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Міжнародна організація праці не радить Україні впроваджувати накопичувальну систему пенсій

Juanedc.com / Flickr

Обовʼязкова накопичувальна пенсійна система має низку недоліків і, згідно з досвідом інших країни, є вигідною лише фінансовому сектору. З такою заявою виступив представник Міжнародної організації праці Сергій Савчук після того, як стало відомо про введення накопичувальної пенсійної системи в Україні з 2021 року.

Про це повідомляє «24 канал».

За словами національного координатора організації при ООН, що опікується питаннями соціальної справедливості та умов праці у країнах світу, понад половину країн, які погодились на запровадження накопичувальної системи після 80-х років, згодом від неї відмовились.

«Ні тодішні, ні майбутні пенсіонери задекларованої користі від введення другого рівня не отримали. Усі фінансові ризики були перенесені з держави на окремих людей», — розповів Савчук про досвід накопичувальної системи у країнах Латинської Америки, Східної Європи та Центральної Азії.

На його переконання, з огляду на досвід цих країн немає підстав вважати, що в Україні така система працюватиме краще. При цьому, зазначив Савчук, усі негативні наслідки накопичувальної пенсії можуть стати для нас реальністю.