Накопичувальну пенсійну систему планують ввести з 2021 року. Кошти можна буде передати у спадок

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Накопичувальну пенсійну систему планують ввести з 2021 року. Кошти можна буде передати у спадок

National Bank Of Ukraine / Flickr

З 2021 року в Україні планується паралельний запуск двох накопичувальних пенсійних систем.

Про це в інтервʼю Інтерфакс-Україна розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна.

За її словами, з 2021 року може бути запущена обовʼязкова накопичувальна система. Крім того, Мінсоцполітики розглядає проєкт пенсійної системи для людей у віці до 35 років, які працюють на роботах, що дають право на пільгову пенсію.

Міністр додала, що накопичувальна професійна система охопить близько 150 тисяч працівників, зайнятих на роботах з важкими і шкідливими умовами праці. Передбачається, що роботодавець буде платити внески за працівника на його накопичувальний рахунок, а якщо працівник піде з цієї роботи, накопичення за ним залишаються.

«Він зможе перевести на другий накопичувальний рівень, або ще якось розпорядитися цими коштами. Крім того, це буде таким бонусним соціальним пакетом для працівника на таких виробництвах. Цей законопроєкт зараз проходить процедуру узгодження», — зазначила міністр.

Лазебна додала, що пільговики зможуть брати участь у двох програмах, але накопичувальна професійна система стане для них можливістю накопичити кошти на фінансування дострокової пенсії.

Також міністр додала, що при такій системі накопичення зможуть передаватися у спадок. «Гроші будуть зберігатися на їх персональних рахунках і передаватися у спадок родичам», — сказала Лазебна.

Крім того, відповідаючи на питання про те, чи буде для таких пенсійних накопичень створено Державний накопичувальний фонд, міністр не виключила такої можливості.