У Франції поліцейські протестували проти заборони використовувати удушення при затриманні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Франції поліцейські протестували проти заборони використовувати удушення при затриманні

ev / Unsplash

Працівники поліції в ніч на понеділок влаштували акцію протесту в Парижі проти рішення обмежити повноваження правоохоронців при затриманні підозрюваних.

Про це пише RFI.

Кілька сотень поліцейських зібралися на площі Трокадеро на знак протесту проти нещодавніх заяв глави МВС Крістофа Кастанера, який анонсував заборону правоохоронцям використовувати тактику «удушення» при затриманні. Подібну акцію правоохоронці влаштували також біля Тріумфальної арки. При включених проблискових вогнях поліцейські заспівали «Марсельєзу» і кинули на землю наручники.

У суботу, 13 червня, у Парижі відбулася багатотисячна акція протесту проти поліцейського насильства. Одним з організаторів виступив комітет памʼяті Адама Траоре — 24-річного чорношкірого француза, який загинув при затриманні у 2016 році. Акція закінчилася сутичками з поліцією. Щонайменше 26 осіб були затримані.

  • На початку червня Франція приєдналася до американських протестів проти расизму та жорстокості з боку поліції, які спалахнули після смерті афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі (США).
  • Протести у США спалахнули 25 травня після відео, на якому поліцейський душив коліном Флойда. Вони охопили понад 16 штатів, а в більш ніж 40 містах було запроваджено комендантську годину. Протести супроводжуються мародерством, заворушеннями, грабежами та насильством. Поліція затримала понад 7 тисяч людей, також є загиблі та вбиті.