Створенням нового департаменту МВС керував ексспівробітник СБУ. Що про нього відомо і як він познайомився з Аваковим

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Створенням нового департаменту МВС керував ексспівробітник СБУ. Що про нього відомо і як він познайомився з Аваковим

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Головними ідеологами створення нового Департаменту захисту інтересів суспільства і держави в Міністерстві внутрішніх справ став глава МВС Арсен Аваков і голова Нацполіції Ігор Клименко. Увесь процес створення координував заступник голови Нацполіції Олег Козловський.

Про це йдеться в матеріалі «Бабеля».

Що відомо про Козловського?

Козловський — колишній співробітник СБУ, працював заступником керівника апарату уповноваженого з антикорупційної політики при премʼєрі Юлії Тимошенко. У 2010 році Козловський вийшов на пенсію, але через чотири роки пішов добровольцем в АТО, займався обміном полоненими, а в 2015-м очолив СБУ в Луганській області.

У квітні 2018 року тодішній президент Петро Порошенко звільнив Козловського з цієї посади, але вже за пів року, у вересні 2018-го, той очолив Департамент оперативної підтримки Нацполіції. Цей підрозділ, як підтвердив «Бабелю» Аваков, розслідував порушення під час президентських і парламентських виборів 2019 року.

Як він познайомився з Аваковим?

Козловський розповідає, що познайомився з Аваковим, коли очолював СБУ в Луганській області, — вони неодноразово брали участь у спільних нарадах. За словами Козловського, він «займав принципову позицію щодо контрабанди вугілля через лінію розмежування», тому залишився без посади і перебував у розпорядженні глави СБУ. Аваков про це дізнався і запросив його в поліцію.

Співрозмовник «Бабеля», у минулому високопоставлений керівник правоохоронних органів, стверджує, що під час президентської та парламентської кампаній 2019 року Аваков використовував Козловського як «таран» проти Порошенка, а сам Козловський перевищував свої повноваження.

Він вимагав від місцевих підрозділів Нацполіції повідомляти про заплановані та проведені масові заходи, візити політиків до регіонів, надзвичайні події за участю чиновників і народних депутатів тощо. У Генпрокуратурі цей наказ тоді критикували, але сам Козловський в коментарі «Бабелю» стверджує, що такі вказівки — нормальна практика й один з методів запобігання порушенням.

Також у 2019 році Козловського звинувачували у співпраці з кандидатом в президенти Юлією Тимошенко. Він каже, це тому, що у 2009—2010 роках він працював у секретаріаті Кабміну Тимошенко, але особисто з нею знайомий не був.

  • Про створення нового департаменту наприкінці травня повідомив Центр протидії корупції з посиланням на відповідь від МВС. Попри це, міністерство тоді відмовилося розкрити мету і структуру нового підрозділу. Як стверджує ЦПК, його створили замість ліквідованого восени 2019 року Департаменту захисту економіки Нацполіції.
  • У новому департаменті Національної поліції, який створили, «щоб протидіяти загрозам суспільству та державі», працюють три людини з підрозділу «Альфа».