На Тайвані представники корінного населення підтримали Black Lives Matter. Вони також страждають від дискримінації

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
На Тайвані представники корінного населення підтримали Black Lives Matter. Вони також страждають від дискримінації

Eric Layman / Youtube

Сьогодні у столиці Тайваню зібрались кілька сотень людей на протест Black Lives Matter. Серед них були присутні представники корінного народу острову — бунуни, які підтримали протести у США після вбивства Джорджа Флойда, оскільки також страждають від дискримінації.

Про це повідомляє Reuters.

На протест у центральному парку Тайпея зібралися близько 500 людей, серед яких переважали іноземці. Група бунунів, яка долучилась до заходу, вирішила привернути увагу й до своїх проблем.

На акції протесту виступила представниця організації «Молодіжний фронт корінних народів» Савунгаз Валінсінан.

За її словами, бунуни не стикаютсья зі страхом за своє життя, як афроамериканці, але страждають від інших видів дискримінації з боку тайванського суспільства — зокрема їм відмовляють в аренді житла.

«Ми не хочемо ніякого особливого ставлення. Все, чого ми хочемо — це базові права, на які заслуговуємо як люди… Сьогодні ми прийшли підтримати цей рух не через симпатію, а тому що ми також пройшли крізь біль дискримінації», — сказала Валінсінан.

Абсолютну більшість населення Тайваню складають китайці, в той час як корінні народи — близько 3%. Крім бунунів, до них належать атаял, амі, пайвань та інші.

Близько пів мільйона тайванських аборигенів спілкуються австронезійськими мовами, які донедавна не мали офіційного визнання і поступово зникали.

У 2017 році уряд ухвалив низку рішень стосовно захисту культури та мови корінних народів острова, проте вони досі заявляють про упереджене ставлення.