ООН: Зброя, якою атакували саудівський аеропорт і нафтові обʼєкти, була з Ірану

Дата:
ООН: Зброя, якою атакували саудівський аеропорт і нафтові обʼєкти, була з Ірану

Kuhlmann / Wikipedia

Крилаті ракети, якими минулого року атакували міжнародний аеропорт Саудівської Аравії і нафтові потужності, мала іранське походження. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніо Гутерреш, повідомляє Reuters.

За словами генсека ООН, характеристики ракет говорять про їхнє виробництво на іранському заводі. Вони також мають маркування на мові фарсі. Їх доставили в країну в період між 2016 і 2018 роком.

Такий висновок зробили після вивчення уламків, що залишились після атак на нафтові потужності, аеропорт і об’єкти компанії Saudi Aramco в 2019 році.

«Секретаріат вважає, що крилаті ракети або їх складові частини, використані чотирьох атаках, мають іранське походження», — йдеться в заяві Гутерреша.

Іранська місія в ООН не погодилась з висновками розслідування і заявила, що Тегеран не причетний до атак на об’єкти Саудівської Аравії.

Представники США збираються подати резолюцію про продовження ембарго на поставки іранської зброї, а якщо її не ухвалять — держава поверне всі санкції по відношенню до Ірану у відповідності до ядерної угоди.