ПЦУ випустила заяву на підтримку Порошенка. Згадали і часи Януковича, і Томос

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ПЦУ випустила заяву на підтримку Порошенка. Згадали і часи Януковича, і Томос

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України

Православна церква України опублікувала заяву на захист п’ятого президента Петра Порошенка. У ній наголосили, що порушення кримінальних справ за політичними мотивами неприпустимі, згадали часи Януковича та отримання Томосу.

Заява Київської митрополії ПЦУ оприлюднена на сайті церкви.

У ПЦУ навели у приклад судові переслідування опозиційних політиків за часів президентства Януковича.

«Останнім часом наполегливо, особливо у пов’язаних з країною-агресором ЗМІ, проводиться думка, що різні обвинувачення, які висуваються проти Порошенка, мають якийсь зв’язок з його роллю, як глави держави, в сприянні церковному об’єднанню, утворенню ПЦУ та в отриманні нею Томосу від Вселенського Патріарха. З огляду на все вищесказане очевидним є, що будь-яка політична мотивація у діяльності правоохоронних органів та порушенні кримінальних справ, зокрема проти п’ятого президента України, — недопустима», — наголосили у заяві.

Також у ПЦУ заявили, що дії правоохоронних органів є небезпечними «для громадянського миру в умовах російської агресії». «Коли країна-агресор радо використовує будь-які конфлікти всередині України на шкоду нашій державі та для досягнення своїх цілей в гібридній війні», — додали у заяві.

У ПЦУ також додали, що торік кілька разів стикалися з тим, як юридична система «використовується супротивниками Української церкви […] для переслідування духовенства та активних парафіян, для тиску на сумлінних представників органів місцевої влади і самоврядування».

  • 10 червня слідчі Держбюро заявили, що повідомили про підозру Порошенку. Його підозрюють у тому, що, будучи президентом, у 2018 році він «видав явно злочинний наказ», чим нібито схилив військову посадову особу — голову Служби зовнішньої розвідки — до перевищення ним влади та службових повноважень. При цьому адвокати пʼятого президента наголосили, що підозру вручили з порушенням, оскільки це повинна робити Венедіктова.
  • Після цього Порошенко разом із депутатами своєї фракції «Європейська солідарність» прорвався до Офісу генерального прокурора, в кабінет Ірини Венедіктової.
  • ДБР оприлюднило відео із врученням підозри Порошенку, а Офіс генпрокурора повідомив, що клопотатиме про взяття Порошенка під варту.
  • Згодом Венедіктова сказала, що вручення підозри Порошенку не є політичним рішенням, і заявила про тиск з боку останнього. Потім адвокат Порошенка заявив, що в Офісі генпрокурора готують ще дві кримінальні справи проти пʼятого президента — за хуліганство.