ДБР оприлюднило відео з врученням підозри Порошенку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Державне бюро розслідувань оприлюднило відео, як оголошували підозру п’ятому президенту, народному депутату Петру Порошенку. Відео опублікували у Facebook.

«Від отримання письмового повідомлення про підозру Порошенко відмовився, так само як він відмовився від отримання клопотання про застосування запобіжного заходу, поспіхом залишивши приміщення», — сказав на початку відео слідчий ДБР.

Після цього у відео показали кадри, як Порошенку зачитують підозру, після чого він одразу залишає будівлю ДБР.

10 червня слідчі Держбюро заявили, що повідомили про підозру Порошенку. При цьому адвокати пʼятого президента наголосили, що підозру вручили із порушенням, оскільки це повинна робити Венедіктова. Генпрокурор запевняє, що підписала підозру.

В той же час, Офіс генерального прокурора повідомив, що Порошенка підозрюють у тому, що, будучи президентом України, у 2018 році «видав явно злочинний наказ», чим нібито схилив військову службову особу — Голову Служби зовнішньої розвідки України до перевищення ним влади та службових повноважень, «які явно виходять за межі наданих йому прав» (ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 4 ст. 426-1 КК України). Санкція статті передбачає від 7 до 10 років позбавлення волі. Зараз вирішується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Згодом Порошенко разом з депутатами своєї фракції «Європейська солідарність», серед яких Ірина Геращенко, Олексій Гончаренко та адвокат Ігор Головань, прорвався у Офіс генерального прокурора у кабінет Ірини Венедіктової. Генпрокурор заявила, що Порошенко може оскаржити підозру в суді.