Молдовський олігарх-утікач Плахотнюк просив про притулок у США

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Молдовський олігарх-утікач Плахотнюк просив про притулок у США

Twitter / Vlad Plahotniuc

Молдовський олігарх і колишній лідер Демократичної партії Молдови Владислав Плахотнюк, який торік виїхав зі своєї країни після зміни уряду, шукав політичного притулку у США.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Заяву Плахотнюка відхилили за позовом, поданим до федерального суду США. У січні, через чотири місяці після подання заяви, американську візу Плахотнюка було скасовано.

Це сталося після того, як державний секретар США Майкл Помпео заявив, що «корупційні дії [Плахотнюка] підірвали верховенство закону та поставили під загрозу незалежність демократичних інститутів у Молдові».

Плахотнюк подав позов до суду Нью-Йорку, стверджуючи, що візова заборона позбавила його «належного процесу розгляду притулку і тим самим ставить його життя і свободу під серйозну небезпеку».

Що відомо про Плахотнюка?

18 травня Генпрокуратура Молдови заочно оголосила звинувачення Плахотнюку в організації та координації виводу коштів з банківської системи Молдови. Генпрокурор повідомив, що Плахотнюка звинувачують у створенні організованої злочинної групи, відмиванні грошей в особливо великих розмірах і шахрайстві в особливо великих розмірах.

У Молдові вимагають екстрадиції Плахотнюка зі США.

За деякими оцінками, Плахотнюк – найбагатша людина Молдови. Кілька разів був членом молдовського парламенту, востаннє — з лютого до липня 2019 року.

Плахотнюк виїхав з Молдови 14 червня 2019 року, після того як колишній уряд, який утворила його партія, оголосив про відставку, і до влади прийшов уряд Майї Санду.

  • У травні в Молдові опозиція оприлюднила відео, на якому, як стверджують, президент країни Ігор Додон отримує пакет з грошима від Плахотнюка і його заступника Сергія Яралова. На відео нібито зафіксована зустріч Додона і Плахотюка, яка відбулася ще 7 червня 2019 року. Плахотнюк нібито передає Додону «велику суму коштів» для виплати «зарплати в конвертах» іншим членам Партії соціалістів.
  • Торік молдавський телеканал Publika TV оприлюднив відео, на якому Додон у розмові з Плахотнюком і Яраловим нібито зізнався, що отримував з Росії грошові перекази на утримання партії. При цьому гроші передавалися через колишнього російського віцепремʼєра Дмитра Козака, який є куратором переговорів щодо Донбасу в Кремлі.