Зеленський розповів про причини відставки Гончарука та як пропонував йому будувати Kyiv City

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський розповів про причини відставки Гончарука та як пропонував йому будувати Kyiv City

Maxym Marusenko / NurPhoto via Getty Images

Президент Володимир Зеленський назвав причиною відставки Олексія Гончарука з посади прем’єр-міністра підірвану довіру суспільства до нього, а не через аудіозапис.

Про це він розповів в інтерв’ю «Українській правді».

Президент каже, що до Гончарука ставився «нормально», але потім у мережі з’явився аудіозапис. «Зрозуміло, ситуація була теж неприємна. Хоча вона була неприємна для мене особисто через те, що я вважав, що у нас з ним державницька позиція і ми з ним команда», — пригадує Зеленський.

Він каже, що не знає, хто прослуховував Гончарука, хоча вже є кілька версій, і цим зараз займається СБУ.

«Довіра суспільства була підірвана до прем’єра, і в депутатів був мільйон питань до нього. Тому я йому чесно сказав: “Льоша, я вважаю, що ти не можеш бути прем’єр-міністром. І не через запис, а через те, що відбувається. Я вважаю, що ти не став командою з людьми, з депутатами, з усіма міністрами”. І тому я йому сказав, що в уряді багато нормальних міністрів, які можуть працювати. І мені здається, він сам був налаштований на те, що «давай вони залишаться, і давай я теж залишуся в команді». Він сам мені сказав. І я йому відповів: “Із задоволенням”. Я сказав обирати, що хоче», — розповів президент.

Зеленський каже, що після відставки запропонував Гончаруку допомагати з будівництвом Kyiv City. Спочатку Гончарук погодився, але потім, після консультацій з кимось, передумав.

«Я йому сказав, що я хочу побудувати Kyiv Сіty, як у кожній великій країні є city, наприклад, London Сity — і туди перенести урядовий квартал, є декілька місць таких. Він каже: “Ок, я готовий, давай я буду робити Kyiv City”. Я йому сказав, що супер, давай робити. Потім він пішов, згодом повернувся і каже: “Все ж таки я не розумію, чому мене звільняють”. Я йому відповів: “Мені здається, що я тобі пояснив». Він з кимось точно консультувався, тому що повернувся з протилежною думкою. Але це таке... Ми розуміємо навіть, з ким він консультувався. Це неважливо», — додав Зеленський.

Президент також розповів, що члени уряду Гончарука «загравали перед аудиторією» у соцмережах. Тому міністрам заборонили користуватися ними впродовж робочого дня.

«Спочатку вони [урядовці] почали ховатися від медіа. Тому що вони всі молоді та всі боялися. По-друге, вони одразу почали загравати перед аудиторією у Facebook. Це неправильно. Тому що у країні живуть різні люди, не тільки користувачі Facebook. Вони загравали з цими людьми: ой, як на них подивилися, скільки у них лайків, почалася вся ця історія. Я зустрівся з Льошею і сказав, що нам потрібно працювати. Ми забороняємо міністрам упродовж робочого дня користуватися Facebook та іншими соціальними мережами. Треба роботу робити. Що за ігри? Що відбувається, що це за піонертабір?» — розповів Зеленський.

У цьому інтервʼю Зеленський також заявив, що його попередник Петро Порошенко кілька разів хотів зустрітися, а коли зустріч все-таки відбулася, то пропонував забути всі попередні конфлікти і «робити щось для країни». Але Зеленський йому не вірить.

  • У січні в мережі опублікували аудіозапис з нібито розмовою Гончарука із заступником голови Національного банку Катериною Рожковою і міністром фінансів Оксаною Маркаровою про курс долара і економічні питання перед зустріччю з президентом Володимиром Зеленським. На аудіозаписі людина з голосом, схожим на голос Гончарука, говорить про те, що у президента дуже примітивне розуміння економічних процесів.
  • 4 березня Верховна Рада звільнила Олексія Гончарука з посади прем’єр-міністра. За проголосували 353 народних депутати. Серед українських премʼєрів Гончарук протримався на посаді найменше — 6 місяців.