Астрономи виявили сплески радіохвиль, які повторюються кожні 157 днів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Астрономи виявили сплески радіохвиль, які повторюються кожні 157 днів

Billy Huynh / Unsplash

Астрономи обсерваторії Джодрелл-Банк у Великій Британії зафіксували швидкі сплески радіохвиль (FRB), які повторюються кожні 157 днів.

Про це повідомляє CNN.

Мова йде про сплески радіохвиль довжиною в мілісекунди. Астрономи зʼясували, що радіосигнали випромінюються протягом 90-денного періоду, після чого настає період мовчання довжиною 67 днів. Цей «шаблон» повторюється кожні 157 днів.

«Виявлення такого шаблону відкриває важливі підказки щодо того, звідки відбулися швидкі сплески радіохвиль. Періодичність говорить нам, що обʼєкт, який випускає ці сплески, ймовірно, знаходиться на орбіті з іншим астрофізичним тілом», — пояснив провідний дослідник Каустубх Раджвад.

Автори роботи зазначають, що це — приголомшливе відкриття, яке може допомогти виключити можливі причини цих таємничих сигналів. Але, водночас, це дуже акуратна демонстрація того, наскільки дивними і важкими для ідентифікації є ці сигнали.

FRB вважають однією з найбільш захопливих загадок космосу. Це надзвичайно потужні радіосигнали з далекого космосу, галактик, що знаходяться на відстані мільйонів світлових років від Землі. Деякі з них випромінюють більше енергії ніж 500 мільйонів Сонць. Але при цьому вони тривають частки секунди, і більшість з них не повторюється, що робить їх дуже складними для прогнозування, відстеження і, отже, розуміння, хоча вчені і просунулися у відстеженні таких одноразових сплесків.