Астрономи припускають існування «полюсів» обертання у молодого Всесвіту

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Астрономи з Канзаського університету дослідили понад 200 тисяч спіральних галактик. Вони проаналізували отримані дані і зробили припущення про наявність у ранньому Всесвіті «полюсів» і «осей» обертання.

Про це повідомляє пресслужба університету.

Астроном Ліор Шамір, який представляв результати дослідження, розповідає, що вчені використали сучасні телескопи SDSS і Pan-STARRS, які в автоматичному режимі отримали зображення мільйонів галактик. Ще використовували знімки телескопа «Хаббл». Вчені відібрали спіральні галактики і за допомогою нейромережі розпізнали напрямок їх обертання. Кількість обʼєктів, які обертаються за годинниковою стрілкою та проти неї відрізняється приблизно на 2%.

Різниця невелика, але вона навряд чи випадкова, вважають астрономи. До того ж, що далі розташовані галактики, тим більшою стає різниця. Це може вказувати на те, що ранній Всесвіт був більш структурованим і менш хаотичним, ніж сучасний.

Крім того, асиметрія обертання спіральних галактик різна в різних напрямках. Вчені вважають, що така картина може говорити про наявність чотирьох «полюсів» і «осей» обертання у ранньому Всесвіті.