У ЦАР затримали одного із суданських лідерів, яких звинувачують у геноциді в Дарфурі. Його вже доправили до Гааги

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Лідера суданських проурядових угруповань «Джанджавід» Алі Кушаїба, якого звинувачують у геноциді в Дарфурі, затримали за запитом Міжнародного кримінального суду.

Про це пише Reuters.

Кушаїба спіймали в Центральноафриканській Республіці 8 червня. На наступний день його відправили літаком до Гааги.

МКС видав ордер на його арешт ще 2007 року. Кушаїб став першим із суданських ватажків, яких спіймали для суду у справі щодо злочинів проти людяності під час конфлікту у Дарфурі.

Що таке Дарфурський конфлікт?

У 2003—2004 роках у суданському регіоні Дарфур спалахнув етнічний конфлікт між арабами та темношкірими африканцями. На боці центральної влади виступили угруповання «Джанджавід», які були сформовані з місцевих арабських кочівників. Вони спалювали селища, ґвалтували жінок, грабували людей та здійснювали масові вбивства.

Мирну угоду між сторонами конфлікту було підписано у травні 2006 року, однак деякі збройні зіткнення все одно тривали. За даними міжнародних організацій, під час сутичок загинули щонайменше 300 тисяч людей, понад 2 мільйони стали біженцями.

  • Колишнього президента Судану Омара аль-Башира, який керував країною майже 30 років, також розшукує Міжнародний кримінальний суд. Однак протестувальники, які скинули аль-Башира із посади під час мітингів 2019 року, відмовилися передавати його до МКС. Через деякий час транзитна влада таки дала згоду на видачу експрезидента до Міжнародного суду, але після того, як проти нього завершать розслідування всередині країни.