На суді у справі МН17 прокурори показали нові перехоплення розмов бойовиків, які викривають брехню РФ про пуск «Бука»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Під час чергових слухань у справі про збиття рейсу МН17 прокурори представили нові аудіо перехоплення бойовиків, які підтверджують, що населений пункт Зарощенське у день катастрофи не був підконтрольний Україні. За версією Росії, саме звідти українські військові начебто стріляли з «Бука» по літаку.

Про це пише у своєму Twitter один із розслідувачів Bellingcat Христо Грозев.

Розмови датуються 2 червня 2015 року. Спочатку один із ватажків бойовиків «ДНР» телефонує так званому «меру» окупованого міста Шахтарськ і запитує його про Зарощенське, зокрема, під чиїм контролем було селище під час збиття рейсу МН17.

«Чиновник» відповідає, що впевнений на 100% у тому, що селище було підконтрольне бойовикам. За його словами, українські війська, можливо, і заходили туди, але ніколи не базувалися там і не тримали населений пункт тривалий час.

Після цього цей же ватажок телефонує одному із російських журналістів і повідомляє, що перевірив інформацію стосовно Зарощенського. Він запевняє, що там не могло бути українських військ у день збиття рейсу МН17.

  • Після кількох неправдивих версій та їхнього спростування Росія зупинилася на тому, що рейс МН17 було збито із ЗРК «Бук», який був підконтрольний українським військовим. Сам же запуск відбувався з району селища Зарощенське. Міжнародні слідчі та Україна запевнили, що в день катастрофи Зарощенське перебувало під контролем бойовиків.
  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири і члени екіпажу — разом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спочатку вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року стала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук».
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубинському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) та українцю Леоніду Харченку («Крот»).
  • 8 червня у справі про збиття над Донбасом літака МН17 розпочався другий блок слухань. Він триватиме з 8 червня до 3 липня. Попередній блок завершився 23 березня 2020 року.