Instagram може зобовʼязати сайти брати дозвіл у користувачів на вбудовування їх фото

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Videvo

Instagram може зобовʼязати сайти брати дозвіл у користувачів на вбудовування контенту з їх профілів. Про це повідомляє The Verge.

Перед тим, як користувач буде додавати чиюсь публікацію в Instagram на свій сайт, йому потрібно буде попросити у автора окрему ліцензію на зображення в електронному листі. Якщо цього не зробити — можна отримати судовий позов щодо захисту авторських прав.

Професійні фотографи, швидше за все, підтримають це рішення, оскільки воно зміцнить їхні позиції в переговорах з видавцями.

Причиною для цього стала юридична поразка видання Newsweek, коли суддя з Нью-Йорка ухвалив, що журнал не мав права публікувати без дозволу роботи фотографа з його акаунту в Instagram. Водночас інший суддя раніше визнавав, що відкритий профіль Instagram дає право використовувати фото третім особам — тоді це виправдало сайт Mashable.

Тепер Instagram прояснює ситуацію на користь фотографів. Наразі відомо, що користувачі зберігають право «надавати дозвіл на використання своїх робіт, які захищені авторським правом, а також можуть забороняти третім особам без дозволу використовувати свої фото». Сайт забороняє вбудовувати контент таким чином, щоб «порушувались будь-які права будь-якої людини», включно з правом інтелектуальної власності.

Instagram повідомив, що вивчає більше можливостей для користувачів, аби вони могли контролювати вбудовування. Наразі фотографи можуть тільки зупинити вбудовування дописів, зробивши акаунти приватними.