Міністр Ткаченко продає свою частку в Одеській кіностудії. Переговори вже на фінальній стадії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Міністр Ткаченко продає свою частку в Одеській кіностудії. Переговори вже на фінальній стадії

V.lyaschenko / Wikimedia Commons

Новопризначений міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що найближчим часом продасть свою частку в Одеській кіностудії для уникнення конфлікту інтересів.

Про це він заявив в інтерв’ю «Лівому берегу».

«Найближчим часом. І це не буде «сліпий траст». Очевидно, що це буде зроблено коректно. Для мене важливо, щоб людина, яка буде опікуватись майбутнім кіностудії, робила там кіно, займалась розвитком кіностудії. Взагалі, із кіностудіями, на мій погляд, варто вже давно розібратися», — сказав Ткаченко.

Міністр наголосив, що переговори щодо продажу частки вже на фінальній стадії. Але поки він не розкриває деталі.

«Я хоч володію часткою акцій Одеської кіностудії, проте з минулого року нею не управляю. Вона перебуває в управлінні іншої компанії», — наголосив Ткаченко.

Ткаченко пояснив, чому раніше продав половину своїх акцій забудовнику Андрію Вавришу.

«Забудова буває різна. Можна говорити про будинки, а можна — про сучасний медійний комплекс, в якому будуть зніматись фільми, тому що з того часу, як будувалась кіностудія — найперша в колишньому СРСР, багато чого змінилось і є сучасні технології», — сказав Ткаченко.

Він наголосив, що коли продавав свою частку Вавришу, то домовлялися саме про таку інфраструктуру. «Для того, щоб це зробити, потрібні фахівці та додаткові інвестиції. Це зрозумілий процес. [...] Я чув останні 15 років про те, що я там щось забудую. І що? Забудував?» — наголосив міністр.

Міністр наголошує, що в Європі немає державних студій, і вважає, що в Україні існує єдиний шлях для них — або приватизація, або державно-приватне партнерство.

«Для того, щоб ці майданчики могли розвиватись надалі. Вони були збудовані за радянських часів, і більшість з них перебувають у плачевному стані. Тут потрібні інвестиції. Ми знаємо, що є іноземці, готові сюди вкладати кошти, але умови мають бути прозорими. Як з Одеською кіностудією — за законом, там нічого не може відбуватись, окрім профільної діяльності, упродовж 20 років», — сказав Ткаченко.

При цьому він підкреслив, що в Одеській кіностудії не було здійснено забудов, хоча бажаючих «було вдосталь».

«Кіностудія здійснює профільну діяльність — там знімають фільми і серіали, там зробили ремонт. Вона виглядає набагато пристойніше, ніж те, що я побачив у Києві. Це вже щось. З точки зору партнерства, держава не заважала, хоча жодної копійки за цей час не було виділено. Усі покращення на Одеській кіностудії зробили за приватний рахунок», — додав Ткаченко.

Ткаченко напередодні заявив, що факт заборони вʼїзду в Україну іноземного актора не може одночасно слугувати підставою для того, щоб фільми, в яких він брав участь, були заборонені.

  • 4 червня Верховна Рада проголосувала за призначення Олександра Ткаченка новим міністром культури та інформаційної політики. За таке рішення проголосували 263 депутати.
  • Постанову про призначення Ткаченка прем’єр-міністр Денис Шмигаль вніс до Ради 3 червня. Того ж дня його кандидатуру підтримали на профільному комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики. Місце Ткаченка у Раді займе юрист і колишній суддя Денис Маслов.
  • Ткаченко заявив, що не планує змагатися за крісло мера Києва після призначення в Кабінет міністрів. Раніше він оголосив про участь у праймеріз «Слуги народу» (внутрішньопартійні вибори) щодо визначення кандидатури в мери Києва. У листопаді торік повідомлялося, що «Слуга народу» розглядає Ткаченка як основного кандидата на посаду мера.