Ресторани та кав’ярні в Україні зможуть повноцінно відновити роботу з 5 червня. Міністерство охорони здоров’я опублікувало постанову про тимчасові правила роботи закладів громадського харчування.
Ресторанам та кавʼярням дозволили приймати відвідувачів як усередині приміщення, так і на літніх терасах тільки «за умов дотримання протиепідемічних заходів».
За яких умов можуть працювати ресторани?
- Перед початком роботи обов’язковий температурний скринінг усіх співробітників. Якщо температура тіла перевищує 37,2, такий працівник до роботи не допускається;
- на вході до закладу або поруч з місцем видачі замовлень має бути місце для обробки рук антисептиком;
- у закладах біля місць скупчення людей має бути відповідне маркування для дотримання відстані не менш ніж 1,5 метра;
- відстань не менш ніж 1,5 метра між сусідніми столами і розміщення не більше чотирьох осіб за одним столом (без урахування дітей до 14 років);
- меню мають розміщувати при вході для безконтактного ознайомлення. Або меню має бути виготовлене з такого матеріалу, який дозволить його продезінфікувати. Крім того, дозволяється видача паперових меню, але після одного використання його повинні утилізувати;
- видача замовлень в багаторазовому посуді дозволяється тільки в тому випадку, у закладі є можливість помити її при високій температурі в посудомийній машині;
- столове приладдя має бути в індивідуальних упаковках.
Що заборонено закладам на період карантину?
- самостійний вхід відвідувачів до закладу без супроводу працівника;
- функціонування дитячих кімнат;
- проведення свят, банкетів, майстер-класів, публічний заходів за участю понад 10 людей;
- приготування їжі на відкритих кухнях, крім тих, які відгороджені від відвідувачів;
- фукнціонування зон самообслуговування;
- черги у приміщенні закладу.
Що має забезпечити адміністрація закладу?
- постійну наявність рідкого мила, антисептиків і паперових рушників у санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
- вологе прибирання виробничих приміщень і поверхонь на літніх майданчиках, місць контактів рук клієнтів і працівників не рідше ніж кожні дві години, а також перед початком і в кінці зміни;
- централізований збір використаних засобів індивідуального захисту і паперових серветок в окремі урни з їх подальшою утилізацією.
А які вимоги до самих відвідувачів закладу?
- обробити руки антисептиком перед входом;
- дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 метра;
- заходити і пересуватися по закладу у масці.
1 червня в Україні розпочався третій етап послаблення карантину. Почали відкривати спортивні комплекси, фітнес-центри та басейни. Крім того, запустили залізничні пасажирські перевезення міського, регіонального, дальнього внутрішнього та міжобласного сполучення.
З 5 червня в Україні також відновлять внутрішнє авіасполучення, а з 15 червня літаки почнуть літати за кордон. Раніше міністр інфраструктури Владислав Криклій порадив українцям планувати відпочинок на другу половину літа.