В Україні розпочався третій етап послаблення карантину. Що запрацює з 1 червня?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В Україні розпочався третій етап послаблення карантину. Що запрацює з 1 червня?

З 1 червня в Україні починається третій етап послаблення карантину. Переходити на наступний етап можуть тільки регіони зі сприятливою епідемічною ситуацією.

Станом на 31 травня критеріям послаблення карантину не відповідають місто Київ та 5 областей — Волинська, Донецька, Львівська, Рівненська та Чернівецька.

З 1 червня в регіонах, де дозволено послаблення карантину, почнуть відкривати спортивні комплекси, фітнес-центри та басейни.

Крім того, запустять залізничні пасажирські перевезення міського, регіонального, дальнього внутрішнього та міжобласного сполучення. Також відновлять роботу міжобласного пасажирського автотранспорту.

Також з 1 червня запрацюють шість пунктів пропуску на кордоні зі Словаччиною та Молдовою.

З 1 червня у закладах вищої освіти дозволять проведення екзаменаційних сесій у групах не більше десяти людей. Також відсьогодні запрацюють автошколи.

Також люди старші за 60 років, які є тренерами або представниками спортивних клубів, можуть брати участь в організації та проведенні спортивних змагань.

Крім того, не потрібно іти на самоізоляцію людям, які приїдуть в Україну з-за кордону чи перетинають лінію розмежування з тимчасово окупованими територіями для складання ЗНО.

Що стосується Києва, то з 1 червня розпочнуть працювати:

  • дитячі садки, а також школи — для випускників 11 класів, які проходять зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО);
  • заклади професійно-технічної освіти та вищої освіти для випускників та абітурієнтів;
  • спорткомплекси, спортзали та фітнес-центри, але поки без роботи басейнів;
  • відкриють зони відпочинку та пляжі біля водойм. Але пляжний сезон стартує тоді, коли температура води підніметься до +18 градусів, що дозволить провести лабораторні дослідження.

Крім того, з 1 червня у столиці введуть обмеження на вхід у метро в години пік. Метрополітен обмежуватиме пасажиропотік задля дотримання соціальної дистанції, закриваючи частину входів на окремих станціях.