Дослідники заявили, що знайшли найчистіше повітря на Землі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Дослідники заявили, що знайшли найчистіше повітря на Землі

Пробовідбірники аерозольних фільтрів досліджують повітря над Південним океаном.

Colorado State University

Дослідники з Державного університету Колорадо заявили, що знайшли найчистіше повітря на Землі — воно знаходиться у пограничному шарі атмосфери, що живить нижні хмари над Південним океаном. Результати свого дослідження вони опублікували у працях Національної академії наук.

Раніше вчені вважали, що знайти таке місце неможливо через зміни клімату внаслідок людської діяльності. Однак зʼясувалося, що аерозолі, які керують властивостями хмар над Південним океаном, взаємоповʼязані з біологічними процесами в воді, а це значить, що повітря над океаном мінімально постраждало від антропогенної діяльності. Щоб це зʼясувати, дослідники використовували бактерії як індикатор для визначення ключових властивостей нижньої атмосфери.

Colorado State University

Над Південним океаном викиди морських бризів домінують над матеріалом, з якого утворюються хмари. Концентрація крижаних часток, які рідко зустрічаються у морській воді, є найнижчою з усіх зареєстрованих на планеті.

Дослідницьке судно.

Colorado State University

Повітря над Південним океаном було настільки чистим, що було дуже мало ДНК для роботи.

Раніше повідомлялось, що на тлі кліматичних змін Антарктида, яка майже повністю вкрита льодом, поступово змінюється. Поверх талого снігу цвітуть водорості, які видно навіть з космосу. У майбутньому вони можуть стати харчовою базою для інших видів і змінити екосистему континенту.