Дослідження: Прадавні ізраїльтяни в ритуальних цілях вживали канабіс

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідження: Прадавні ізраїльтяни в ритуальних цілях вживали канабіс

На вівтарях іудейської святині біля ізраїльського міста Тель-Арад, знайдених ще у 1960-х роках, знайшли сліди канабісу, який використовували в прадавні часи в ритуальних цілях. Таким чином Ізраїль можна віднести до місцин, де раніше практикували культове вживання психоактивної рослини.

Про це повідомляє CNN.

Знахідка з іудейської святині стала першим доказом ритуального вживання канабісу на стародавньому Близькому Сході, але наразі достеменно невідомо, якого роду практики проводили з його використанням. До цього археологи знаходили підтвердження, що на території Ізраїлю в стародавні часи канабіс використовували для полегшення пологів.

Дослідники у журналі Tel Aviv пояснюють, що у культових практиках світу широко використовувались психоактивні речовини для досягнення релігійного екстазу, проте раніше не було жодних натяків, що подібне мало місце на території сучасного Ізраїлю.

Зазначається, що під час ритуалів канабіс — скоріше за все, у вигляді гашишу — змішували з калом ссавців і підпалювали, після чого вдихали дим. Дослідники відкинули можливість спалювання рослини для ароматичного ефекту, оскільки у святині знайшли й сліди ароматичних рослин. Таким чином, канабіс вживали саме заради зміни свідомості та галюциногенного ефекту.